Wedstrijdinfo nieuwe rijders

Waar je aan moet denken als je een nieuwe BMX-er bent en start met het fietsen van wedstrijden:

Er zijn 2 bonden. NFF = District en provinciale wedstrijden. KNWU = AK, TC, Interland, EK rondes, EK en WK (deze vergeten we eerst even). In grote lijnen zijn er veelal de zelfde regels. Als een nieuwe BMX-er bent en  je start met fietsen dan zal je beginnen met NFF wedstrijden dus daar beperken we ons in deze uitleg toe.

Wat ben je nodig om een wedstrijd te fietsen:

NFF licentie, deze vraag je bij de clubsecretaris aan per mail, vervolgens krijg je een nummer toegewezen. Dit nummer is het persoonlijke nummer van de rijder. Dit nummer moet op het stuurbord en is voor alle NFF wedstrijden. Let op de juiste kleur van het bord met de juiste cijfers (hoogte en kleur)! Zij-bord (fotofinish) als je PK fietst ook juiste kleur en cijferhoogte! De rijder dient zelf te zorgen voor het stuur en zij-bord. Een deugdelijke fiets, er mag niets scherps uitsteken, handvat zijkant stuur moet dicht zijn, goed werkend rem, geen scherpe dingen aan de fiets (remkabel aan het einde dicht). De fiets mag alleen een achterrem hebben en geen versnellingen. Banden voldoende hard 5 tot 5.5 bar.

Helm en kleding:

Full face helm, er mag geen go pro sticker op geplakt zitten of andere dingen op zijn aangebracht die uitsteken. Kleding, gesloten kleding zoals dat heet, geen lichaamsdelen onbedekt. Het rijden in een ruim zittende korte broek gemaakt van scheurbestendig materiaal is toegestaan in combinatie met specifieke “cross” knie-/scheenbeschermers die zowel onder als boven de knie voorzien zijn van een sluiting.

 

NFF Districtwedstrijd:

Er worden districtswedstrijden gehouden in het voorjaar en in het najaar. Dit wordt District A en District B genoemd.
De naam district zegt het al, de wedstrijden zijn dus in de regio en laagdrempelig. Iedereen kan hieraan meedoen. Ook al fiets je nog maar net. Per seizoen zijn er 5 District wedstrijden en voor het begin van District A een openingswedstrijd. De openingswedstrijd telt niet mee voor de punten maar is een opwarmertje. Heb je alle 5 wedstrijden gereden dan heb je een aantal punten bij elkaar gefietst en kom je vervolgens op een plek uit. Aan de hand van de plek krijg je je beker. De beker krijg je bij je laatste wedstrijd. Je moet minimaal 4 wedstrijden fietsen om in aanmerking te komen voor een beker.

Dag indeling Districtswedstrijd:

Training start voor alle leeftijden tegelijk en is vanaf 9.00 uur tot 10.00 uur. Vooraf meldt je, je bij je clubvertegenwoordiger dit moet voor 9.00 uur i.v.m. aanmelding bij de jury. De clubvertegenwoordiger staat bij de tent of bij de groep, ze zullen je ook vragen of je naast je eigen klasse ook de open klasse wilt fietsen. Te laat aanmelden bij de clubvertegenwoordiger betekend dat je kind niet aangemeld kan worden bij de jury.
Laat de rijder altijd minimaal 5 rondjes in fietsen. Vaak is de baan nieuw voor de rijder. Vooral jonge rijders vinden 1 rondje wel genoeg en vinden de dingen naast de baan veel spannender en leuker dan het in fietsen. Het in fietsen is bedoeld om de baan te leren kennen en op te warmen. Het is goed om 1 of 2 rondjes met het starthek te doen. 5 rondjes is prima voor een jonge rijder van 5 tot 8 jaar.

De Districtswedstrijd begint om 10.30 uur. Er wordt gestart met 6 of 8 rijders aan de plank (het starthek), dit ligt aan het aantal rijders in de leeftijdscategorie. De trackmanager (baas van de dag zeg maar) bepaalt dit in overleg met jury.

Wanneer mag een rijder met clickpedalen?:

Rijders t/m 12 jaar mogen niet met click pedalen fietsen. Dus t/m 12 jaar gewone trappers voor alle rijders. Het rijden met een pedaalclicksysteem of daarmede gelijk gestelde systemen is uitsluitend toegestaan voor deelnemers van 13 jaar en ouder. Slechts bij wedstrijden waarin 12- en 13-jarigen gezamenlijk een gecombineerde leeftijdsklasse vormen, mogen de 12-jarigen in de betreffende leeftijdsklasse ook van dergelijke pedalen gebruik maken.

De open klasse:

Op de dag zelf is er naast de Districtswedstrijd ook een Open klasse. Deze Open klasse komt na de Districtswedstrijd om ca. 14.30 uur. Als de rijder daar goed presteert en hij / zij fietst in de finale bij de eerste drie dan krijgt hij / zij een beker. Let op je bent dan de hele dag onder de pannen.

Hoe werkt de wedstrijd en de startlijsten:

Tegen 10.15 uur worden de lijsten opgehangen. Waar ze hangen is per club verschillend maar zie je zo want er staan dan een heleboel mensen. Neem een rol afplakband met stift mee. De lijsten hangen op leeftijdsvolgorde.
Controleer bij elke 1e Districtswedstrijd goed of de rijder in de juiste leeftijd klasse zit. De leeftijd die de rijder heeft bij aanvang van de 1e Districtswedstrijd is bepalend voor de leeftijd waar hij op wordt ingedeeld.

Voorbeeld:

Als je 11 jaar bent op de datum van de 1e Districtswedstrijd zit je ingedeeld in de 11 jarigen. Dit geldt dan voor alle District A (is voorjaar). Ben je voordat de 2e serie District B (is najaar), begint 12 jaar geworden val je in de District B in de 12 jarigen. Controleer dit goed! Klopt het niet dan loop je even naar de jury. Staat de rijder niet op de lijst of de rijder zit in een verkeerde leeftijd ingedeeld dan z.s.m. melden bij de jury. Niet naar de clubvertegenwoordiger maar naar de jury. Deze zullen de rijder dan toevoegen. De wedstrijd vangt daardoor later aan dus vandaar het verzoek, klopt er iets niet, direct naar de jury.

Plakband:

Als alle klopt, manchenummer en startplaatsen, dan schrijf je dit op de rol plakband. Het stukje tape plak je op het stuur en is handig voor de rijder. De rijder kan dan zien op welke plek hij aan het start hek moet staan.

Voorbeeld:

Race 24, 2/7/5.
Dit betekend race 24, 1e manche startplek 2, 2e manche startplek 7, 3e manche startplek 5.

Hoe vaak moet de rijder fietsen:

De rijders zitten ingedeeld in klassen en leeftijden. De rijders fietsen in ieder geval 3 rondes (manches). Niet achter elkaar, eerst worden alle klassen / leeftijden gefietst en dan begint het weer opnieuw.

Wanneer moet de rijder naar het parc ferme:

Kijk even hoeveel manches er zijn (lijsten hangen er). Als er 60 manches zijn ben je een klein uur bezig per manche. Als het allemaal nieuw is dan kun je in het begin dat je wedstrijden rijdt weer naar het parc ferme lopen met je kind/rijder, op het moment dat er nog 15 tot 20 manches te gaan zijn. Dan ben je vroeg genoeg en weet je wanneer je kind/rijder in de rij moet staan.

Uitleg Parc Ferme:

Klopt de leeftijd dan zie je een manche nummer bijvoorbeeld 24. Dit betekend dat de rijder in race 24 zit. En moet de rijder in het parc ferme staan met een 4 boven de rij. Als de wedstrijd manche 1 begint dan start men met groep 1 en werkt dan alle groepen af alvorens te starten met manche 2. In het parc ferme zijn 10 gangen. 1 t/m 10 dit wordt doorgeteld, 11 t/m 20 daarna 21 t/m 30. Zit de rijder in race 24 dan moet het dus in de 3 groep van de manche 1,2 of 3. Dus niet direct in het 4e rij/vak gaan staan even wachten tot 4 en 14 is geweest. Je kunt het vaak al wel zien aan de leeftijd van de kinderen. Ook staan er meer ouders dus even vragen en je komt er uit.

Hoe weet ik of de rijder door is naar 1/8, ¼, ½, of finale:

Hieronder de puntentelling uitleg. Globaal is het zodat je bij 8 rijders aan de plank, je over 3 rondes bij de 1e 4 moet zitten. Bij 6 rijders moet je over 3 rondes bij de 1e 3 zitten. Dit is niet altijd zo. Het beste is om goed kijken wat er op de lijsten staat die opgehangen word. Daar staat bij hoeveel rijders er door gaan naar de 1/8 of ¼ finale. Bij de halve finale is het wel altijd 3 of 4 rijders die doorgaan.

Wat te doen als mijn kind valt:

Mocht je kind vallen, ren dan niet de baan op. Dat is vanzelf sprekend het eerste wat we allemaal willen doen. Maar er zijn andere rijders in de baan die daardoor ook kunnen vallen of schrikken. Wacht even af en laat de EHBO zijn / haar werk doen. Als het een kleine val partij is dan werkt een ouder ook eerder averechts dan dat het, het gewenste effect heeft. Is het een zware valpartij dan wordt de wedstrijd stil gelegd. Loop dan langs de zijkant van de baan ernaar toe of loop richting de EHBO ruimte waar je kind naar toe wordt gebracht. De EHBO-ers zijn kundig en draaien vaak al langere tijd bij wedstrijden mee en weten waar ze mee bezig zijn.

Roken:

Het roken op en om / nabij het crossterrein is verboden. Vaak zijn er aangewezen plaatsen waar er gerookt kan worden. Houdt u zich hier ook aan a.u.b. een aantal sporters maar ook veel ouders vinden het zeer storend als er voor of in de tent wordt gerookt. Ook zijn er ouders die roken in het parc ferme. Dit hoort absoluut niet bij sport. Beperk het roken dan ook op de plaatsen waar dit is toegestaan.

Heb je vragen over de uitslag of ben je het er niet mee eens:

Als je het niet eens bent met de uitslag of de rijder is het niet eens met de uitslag dan moet deze direct na de race / ronde protest indienen bij de Trackmanager. Wacht niet tot na de manches of na de kwart, halve, finales. Bij de finish staat een (zwarte/wit geblokte) vlag, die moet de rijder dan pakken en in de lucht steken. Of loop direct naar de trackmanager.